D sınıfı ehliyet fiyatları? D sınıfı ne sürer hangi araçlara biner? D sınıfı ehliyet yaş şartı? D sınıfı ehliyeti maliyeti ne kadardır gibi ve daha fazlası, D sınıfı ehliyet hakkında merak edilen tüm sorular yazımızda yer alıyor.
İfade edecek olursak, Minibüs ve Otobüs kullanmak amacı ile gerekli olan ehliyet sınıfıdır. Peki D ehliyetini D1 den ve D1E sınıfı ehliyetten ayıran özellikleri nedir? Öncelikle D1 ehliyeti ile D ehliyetinin kullandığı araçları kullanamıyorsunuz, ama D ehliyeti ile D1 ehliyetinin kullanabildiği araçları kullanabilirsiniz. Ve buna ek olarak da otobüs kullanırsınız.
Gerekli evraklar ise ;
Evraklarınızı tamamen hallettikten sonra, bulunduğunuz ilin emniyet genel müdürlüklerine bağlı sitelerden randevu almalısınız. Randevu gününüzde ilgili birime gidip, evraklarınızı teslim edin. Parmak izi istenecektir bunu yaptıktan sonra dosyanız tamamen hazır hale gelir. Ve size ehliyet teslim günü verilir. Muhtemelen 2 hafta içerisinde ehliyet elinize ulaşacaktır. PTT ile gönderilir.
Bildiğiniz üzere D1 sınıfındaki ehliyet grubu otomobil, traktör, motosiklet vs. kullanabiliyordu. Bu şartlar yine D sınıfı içinde geçerli durumda. D sınıfı ehliyet sahipleri ;
Gibi araçları kullanabilir.
Birçok ehliyet sınıflarının geçerlilik süresi birbirinden farklıdır. Buna D sınıfı ehliyet de dahildir. D1 sınıfı ehliyet gibi D sınıfı ehliyet de 5 yıl süre ile geçerlidir. Süresi dolan ehliyet sahiplerinin sürücü kurslarından yeniletmeleri gerekmektedir. Yeniletme ücretleri ilk alımlardaki gibi pahalı değildir.
D sınıfı gibi ehliyet sistemlerinde, ehliyet yükseltme işlemi yapılmaktadır. Diğer ehliyet sınıfları gibi baştan girip sınavı kazanıp eğitime girme durumu yok maalesef. O yüzden madde madde hangi ehliyet grubundan D tipi ehliyet e geçecekseniz kaç para tutacağını hesaplarsınız. Ve unutmamanız gereken diğer husus harç ücretleri nispeten diğer tip ehliyetlere göre çok daha fazla.
Bunlara ek ise 2017 yılı dahil geçerli olan Direksiyon sınavı ücreti ise 80 Türk Lirasıdır.